maanantai 5. maaliskuuta 2012

Tappaja-asteroidi osumassa maahan helmikuussa 2013





Yhdysvaltain avaruus- ja ilmailuhallinto Nasan tietojen mukaan asteroidi 2012 DA14 on pyyhältämässä Maan ohi kosmisessa mittakaavassa todella läheltä, alle 27 000 kilometrin päästä.

Täpärä ohitus on herättänyt pelon törmäyksestä. Nasan asiantuntijan David Dunhamin mukaan törmäys on mahdollinen, mutta sen todennäköisyyttä täytyy vielä arvioida tarkemmin. Tällä hetkellä törmäyksen todennäköisyys on kuitenkin vielä häviävän pieni.

Kivenmurikka on 40-95 metriä läpimitaltaan, eli suunnilleen samaa kokoa kuin Siperiaan vuonna 1908 osunut asteroidi. Tunguskan räjähdyksenä tunnetussa tapahtumassa kaatui puita peräti 2 150 neliökilometrin alueelta. Pinta-ala on suunnilleen samaa luokkaa kuin Luxemburgin valtiolla.

Venäläisille yliopisto-opiskelijoille puhunut Dunham sanoi, että vaarallinen asteroidi voidaan yrittää hajottaa osiin. Erikoisempi ratkaisu olisi maalata asteroidi. Maalatun asteroidin kyky heijastaa auringonvaloa muuttuisi, mikä vaikuttaisi sen lämpötilaan ja pyörimisnopeuteen - ja suistaisi sen radaltaan. Menettely voisi kuitenkin tehdä asteroidista vielä vaarallisemman, kun se palaa seuraavan kerran Maan lähelle.

2012 DA14 -asteroidin suhteen juuri mitään ei kuitenkaan ole tehtävissä. Kaikkiin operaatioihin vaadittaisiin avaruusalus, jonka rakentaminen kestää ainakin kaksi vuotta.

Vaikka asteroidi osuisikin Maahan, seuraukset voivat jäädä pieniksi. Se voi hajota saapuessaan ilmakehään, jolloin suurin osa sen massasta ei koskaan edes tavoita Maan pintaa.


Lähde: IL, Verkkomedia, NASA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti