sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Suomi allekirjoitti salaisen ACTA-sopimuksen

ACTA eli Anti-Counterfeiting Trade Agreement on suomeksi monenkeskinen väärennöksenvastainen kauppasopimus, joka allekirjoitettiin Tokiossa torstaina. Suomen puolesta sopimuksen allekirjoitti suurlähettiläs Jari Gustafsson. Sopimus tulee vaikuttamaan verkkopalvelujen tarjoajiin ja kuluttajiin kaikissa sopimusmaissa.

Sopimuksen tukijoina on merkittäviä yrityksiä eri aloilta, kuten Time Warner, Sony ja lääkejätti Pfizer. Tehty sopimus on hyvä esimerkki siitä, miten demokraattisten koneistojen ulkopuolella neuvoteltaviin kauppasopimuksiin voidaan piilottaa lainvoimaisia päätöksiä, jotka vaikuttavat ihmisten elämään.

Neuvotteluja käytiin kansalaisilta ja poliitikoilta salaa siihen asti kunnes Wikileaks vuoti asian julkisuuteen. Ensimmäisessä vaiheessa kauppasopimuksen versioita ei saatu kansalaisten, kansalaisjärjestöjen, kansallisten parlamenttien eikä edes Euroopan parlamentin luettavaksi: juuri kukaan ei tiennyt, mitä sopimus sisältää.

Sopimuksen nimi on harhaanjohtava. Vaikka nimike puhuu väärennöksistä, ACTA sisältää kauppasopimukselle epätyypillisesti määräyksiä rikosoikeudellisista rangaistuksista, joita voisi saada esimerkiksi tiedostojen jakamisesta internetissä. Rikoskynnys madaltuu.
Kyseessä on siis enemmänkin yhteinen tekijänoikeuslaki kuin kauppasopimus, jolla pyritään säätelemään immateriaalioikeuksia. Se kattaa muun muassa piraattituotteiden, patenttien ja tekijänoikeuksiin liittyviä käytäntöjä.

Sopimus rangaistuksineen rajoittaisi verkkotiedon saatavuutta samalla, kun sen avulla voitaisiin rajoittaa halpalääkkeiden ja ruoan tuotantoa vahvistamalla lääkkeiden ja siemenviljan patenttien suojaa.
Tuotteita ja julkaisuja saattaa alkaa kadota valikoimista kaupan intressien suojaamisen nimissä. Myös hintoja voidaan nostaa kilpailun kadotessa. E-kirjojen hinnat ja lisenssimaksut tulevat todennäköisesti kohoamaan samalla kun niiden käyttöä verkossa valvotaan entistä tiukemmin.

Internet-palveluiden tarjoajat pyritään ACTA:lla laittamaan vastuuseen käyttäjien verkkosisällöistä, joten niiden on oman toimintansa varjelemiseksi valvottava käyttäjiä ja estettävä heitä, jos ongelmia ilmenee. Vavonta ja sensuuri lisääntyvät.

Kenelle voi ilmoittaa vastustavansa ACTA:a?
Sampo Terho: sampo.terho@europarl.europa.eu
Hannu Takkula: hannu.takkula@europarl.europa.eu
Mitro Repo: mitro.repo@europarl.europa.eu
Sirpa Pietikäinen: sirpa.pietikainen@europarl.europa.eu
Riikka Manner: riikka.manner@europarl.europa.eu
Ville Itälä: ville.itala@europarl.europa.eu
Eija-Riitta Korhola: eija-riitta.korhola@europarl.europa.eu
Liisa Jaakonsaari: liisa.jaakonsaari@europarl.europa.eu
Anneli Jäätteenmäki: anneli.jaatteenmaki@europarl.europa.eu
Satu Hassi: satu.hassi@europarl.europa.eu
Carl Haglund: carl.haglund@europarl.europa.eu
Sari Essayah: sari.essayah@europarl.europa.eu
Tarja Cronberg: tarja.cronberg@europarl.europa.eu
sekä

etunimi.sukunimi@eduskunta. fi
eduskunta@eduskunta.fi  (eduskuntaryhmät)

Lähde: Verkkomedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti