keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Uusia JFK:n ääninauhoja julki

Yhdysvaltain kansallisarkisto on julkaissut kauan kadoksissa olleet ääninauhat presidentti John F. Kennedyn salamurhasta.

Ääninauhoilla on 42 minuuttia ennen julkaisemattomia keskusteluja Air Force Onen lennolta Dallasista Washingtoniin Kennedyn murhan jälkeen perjantaina 22. marraskuuta 1963. Nauhoilta käy ilmi suru ja hämmennys Yhdysvaltain hallinnon huipulla murhaa seuranneiden tuntien aikana.

Yhdellä äänitteellä juuri virkavalansa vannonut presidentti Lyndon B. Johnson lohduttaa puhelimessa Kennedyn äitiä Rosea.

- Toivon Jumalan nimeen, että voisin tehdä jotain. Ja halusin kertoa teille, että suremme kanssanne, Johnson sanoo.

- Kiitos paljon. Kiitos paljon. Tiedän, että rakastit Jackia. Ja hän rakasti sinua, Rose Kennedy vastaa.

Mukana lennolla on presidentin puoliso Jackie Kennedy, jolla on yhä päällään aviomiehensä veren tahrimat vaatteet. Yhdellä nauhalla salaisen palvelun agentti Jerry Behn, salaisen palvelun johtaja ja tunnistamaton henkilö keskustelevat siitä, mitä ruumiille tehdään ja minne leski viedään.

Nauhat tarjoavat myös vastauksen salaliittoteoreetikkoja vaivanneeseen kysymykseen siitä, missä ilmavoimien johtaja, Kennedyn kilpailija Curtis LeMay oli murhan aikaan. Nauhalla voi kuulla, kuinka LeMayn avustaja yrittää tavoittaa kenraalia.

- Kenraali LeMay on C-140:ssä (ilmavoimien kone), avustaja sanoo. - Hän on palaamassa kentälle. Hänen koodinimensä on Pojanpoika. Ja haluan puhua hänen kanssaan... Jos et tavoita häntä nyt, on liian myöhäistä, sillä hän on maassa puolen tunnin sisällä.

Suurin osa Air Force Onen keskusteluista julkaistiin jo Kennedyn salamurhan jälkeen. Uupuvat 42 minuuttia ovat olleet omiaan lietsomaan salaliittoteorioita. Edelleenkään ei ole tiedossa, miksi ne jätettiin alkujaan pois.

Kansallisarkistolle nauhat päätyivät lahjoituksena harvinaisia asiakirjoja välittävältä yritykseltä, joka oli ostanut ne Kennedyn avustajan kuolinpesästä.

Lähde: IL

Harjoittele kaupankäyntiä verkossa - avaa nyt ilmainen harjoittelutili!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti