maanantai 30. huhtikuuta 2012

Lentokoneiden törmäystä WTC-torneihin pelättiin jo 42 vuotta sitten

Alkuperäisten WTC-tornien pystytykseen liittyi erilaisia huolenaiheita. Niitä havainnollisti pysäyttävä kokosivun ilmoitus New York Timesissa vuonna 1968.

"Järkevää World Trade Centeria" vaativa kansalaisjärjestö varoitti jätti-ilmoituksellaan, että mammuttimaiset, antenneineen yli 500-metriset tornit muodostaisivat vakavan riskin kaupungin lentoliikenteelle. Torneista olisi järjestön mielestä pitänyt tehdä liki puolta matalammat.

Ilmoituksen kuvitus oli nykytiedon valossa jopa karmiva: lentokone törmäämässä toiseen torniin. Ilmoitus onkin sittemmin ollut suosittu erilaisia salaliittoteorioita ja WTC-ennustuksia viljelevillä nettisivustoilla.
Tosiasiassa kyseinen kansalaisjärjestö edusti alueen huolestuneita kiinteistönomistajia, jotka pelkäsivät kaksoistornien imevän sisuksiinsa kaikki vuokralaiset.

Myös uuteen 1WTC-torniin on liittynyt huolenaiheita, joista yksi on turvallisuus. Torni nousee arvatenkin terrorijuonia hautovien uudeksi ykköskohteeksi New Yorkissa.

Huolta herättää edelleen myös koko alueen kehittäminen talouskriisin keskellä. Samalla kun jättitornia on rakennettu, ympärillä olevien muiden kohteiden kunnostus ja rahoitus on tökkinyt. Vain WTC-museoille ja muistomerkeille on riittänyt julkista rahaa.

Mutta ympärille on määrä rakentaa myös parikin muuta pilvenpiirtäjää. Kokonaiskustannusten arvioidaan nousevan pitkälti yli 10 miljardiin euroon, jota ei ole saatu haalittua kasaan.

Satamalaitos julkisti kuitenkin viime viikolla kaksi uutta edistysaskelta: Alueen liikennejärjestelyjen rakentamisesta on sovittu ja tornin nokkaan asennettava antenni on tilattu.


Lähde: IS

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti