maanantai 23. huhtikuuta 2012

Tutkijat paljastivat "Stonehengen äänen"

Huddersfieldin ja Bristolin yliopistojen tutkijat ovat selvittäneet, miltä huudot, puheet, laulut tai muut äänet Stonehengessä kuulostivat. Asiasta uutisoi brittilehti Guardian.

- Stonehenge on tunnettu, mutta yhä yritetään selvittää miksi se on rakennettu. Ajattelimme, että tämä tutkimus toisi arkeologiaan uuden näkökulman, jota ei aiemmin ole tutkittu, sanoo projektia johtanut tohtori Bruno Fazenda.

Fazendan ja hänen työryhmänsä arkeologiaan ja akustiikkaan perustunut projekti kesti neljä vuotta. Kyseessä on suhteellisen uusi tieteenala (archaeoacoustics), joka tutkii ääntä ja äänen ominaisuuksia historiallisissa rakennuksissa.



Puuttuvat äänet Yhdysvalloista



Äänien jälittämisessä ongelmana oli Stonehengen kivirakennelman puuttuvat osat. Siksi tutkijat pystyivät jäljittämään vain hyvin pienen määrän heikkoja kaikuja eikä juuri lainkaan jälkikaikuja.

Tämän vuoksi ryhmä matkusti Yhdysvaltoihin Washingtonin osavaltioon, jossa on Stonehengen täysikokoinen ja ehjä kopio. Maryhillin Stonehenge rakennettiin ensimmäisessä maailmansodassa kaatuneiden amerikkalaissotilaiden muistomerkiksi.




Maryhillistä tutkijat löysivät ääniä, joita alkuiperäisestä rakennelmasta ei löytynyt.

- Siellä oli mahdollista tehdä tarkkoja akustisia mittauksia. Saamamme tiedot eivät kuitenkaan yksiselitteisesti paljasta,
huomioitiinko akustiikka aluetta suunniteltaessa, kuten se huomioitiin kreikkalaisten ja roomalaisten teatterien suunnittelussa, Fazenda sanoo.

- Tutkimus kuitenkin osoittaa tilan akustiikan olevan sellainen, että neoliittisen kauden ihminen olisi sen selvästi havainnut.

Alkuperäinen Stonehenge on rakennettu 3000-luvun ja 1000-luvun ennen ajanlaskun alkua välisellä ajalla kolmessa eri vaiheessa. Fazendan mukaan seuraava vaihe on luoda äänimaailmasta akustinen 3D-malli.

- Se antaisi meille tarkan kuvauksen siitä, miltä Stonehenge kuulosti.



Lähde: IS

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti