keskiviikko 11. toukokuuta 2011

Mongolian tappajamato





Mongolian tappajamato, joka paremmin tunnetaan nimellä Allghoi Khorkoi, elää Mongolian alueella Gobin aavikon eteläisellä puoliskolla.
Madon sanotaan olevan 60 – 150cm pitkä, punaisen värinen, jossa esiintyy mustia laikkuja. Joissain tarinoissa sillä sanotaan myös olevan ennustinpiikit molemmissa päissään, joilla mato tuntee maan tärinät ja pystyy näin paikantamaan uhrin olinpaikan. Aiemmin Mongolian hallitus kielsi artikkelien julkaisemisen tappajamadosta, mutta nykyään sana on vapaa.

Ensimmäinen havainto tappajamadosta tehtiin vuodelta 1926, jonka jälkeen seurasi useita satoja havaintoja.
Huhun mukaan ihmisen tai eläimen ollessa lähellä, mato nousee hiekasta ja tappaa eläimen tai ihmisen. Sanotaan myös Allghoin mieltyneen ihmislihan makuun. Mato väijyy usein lähellä ihmisten telttoja, jurttia ja on erityisesti mieltynyt keltaiseen väriin. Tarinoita liikkuu pojasta, joka leikkii keltaisen värisillä leluila hiekkalaatikolla kotitelttansa vierellä, kun tappajamato hiipii laatikon sisään ja pojan koskettaessa madon päätä, mato tappoi pojan. Pojan vanhemmat lähtivät tutkimaan käärmemäisiä luitkertelujälkiä hiekassa ruumiin luota, joka johti molempien kuolemaan ja jälkeenpäin vanhempien ruumiita ei koskaan öydetty.
Aavikolta on otettu kuvia eläimistä, joiden kuolinsyystä ei ole tietoa, joilla on tappajamadon tyylinen kuolintapa.

Tutkimuksia
Yksi eläimen tutkijoista, tšekki Ivan Mackerle kertoi haastattelussa madon tappamalla sähköiskulla, mutta on myös raportteja joiden mukaan mato suihkuttaa hapon kaltaista ainetta, joka aiheuttaa uhrin välittömän kuoleman.
Madon vastustajat ovat muunmuassa väittäneet eläimen olevan sähköankerias tämän pitkästä matomaisesta olemuksestaan ja siitä, että sähköankeriaiden sähköpurkaukset voivat olla tarpeeksi voimakkaita tappamaan ihmisenkin. Tosin Gobin aavikko ei ole ankeriaalle ideaalinen asumispaikka, koska kyseessä on kala, joka elää suurimman osan elämästään veden alla.

Joistain väitöksistä myös ollaan eläintä yhdistetty kobraan. Kobrat voivat kasvaa jopa yli kolme metrisiksi ja koska joillain kobrilla on punertavan värinen iho, kuin tappajamadon väritys raporttien mukaan.

Kyseisestä madosta on myös tehty elokuvia: Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti