maanantai 30. toukokuuta 2011

Yellowstone = Aikapommi

Maailman vanhin luonnonpuisto Yellowstonen kansallispuisto sijaitsee kolmen osavaltion rajalla Yhdysvalloissa, mutta suurin osa siitä kuuluu Utahille. Alueella sijaitsee kymmenittäin geysireitä, eli lähteitä, joista purkautuu kuumaa vettä tai vesihöyryä. Tunnetuin näistä geysireistä on Old Faithful eli Vanha Uskollinen.
Tämä kaikki geoterminen toiminta johtuu siitä, että Yellowstone sijaitsee ns. kuuman kohdan  päällä ja alueella onkin peräti kolme kalderaa limittäin. Yellowstone purkautui ensimmäisen kerran noin 2 miljoonaa vuotta sitten ja tässä purkauksessa syntyi 50×80 kilometriä suuri kraatteri. Kraatteri oli vieläpä satoja metrejä syvä, mutta nykyään se on täysin täyttynyt eikä sitä nykyään enää huomaa.


Mahdollinen purkaus tulevaisuudessa?

On täysin mahdotonta ennustaa Yellowstonen purkautumista, koska kyseessä on varsin ailahteleva supertulivuori. Välillä siellä esiintyy voimakkaitakin maanjäristyksiä, suurin osa Yellowstonen kalderan ympärillä, joka on nykyään järvi. Tästä järvestä voidaan ottaa näytteitä, joilla voidaan tarkkailla tilannetta. Yellowstonen purkaus voisi aiheuttaa valtavia muutoksia ilmakehässä, ja aiheuttaa monia sukupuuttoja. Purkauksesta vapautunut tuhka ja rikkidioksidi voisivat aiheuttaa ydintalven, jolloin täällä Suomessakin voisi olla pakkasta jopa juhannuksena. Tällainen tilanne jatkuisi ehkä 4 vuotta, jonka jälkeen lämpötilat alkaisivat normalisoitua, mutta siihenkin menisi pitkiä aikoja. Tämmöinen ydintalvi aiheuttaisi valtavaa nälänhätää ja koska Yhdysvaltain leipäkori mahdollisesti tuhoutuisi pyroklastisista virtauksista, maailman suurimmalta ruuantuotantoalueelta loppuisi ruuan tuleminen. Tämä johtaisi miljoonien, ehkä miljardien ihmisten kuolemaan.


Lähde: Paranormaaliblogi

Wikipedia1, Wikipedia2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti